ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΟΥΤΕ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ, ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/06/201310/06/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή συνέντευξη τύπου , της κας Λούκα Κατσέλη, του κ. Κρητικού Ευάγγελου , προέδρου της Εθνικής ομοσπονδίας ενώσεων προστασίας πολιτών καταναλωτών δανειοληπτών , εκπροσώπου του ΙΝΚΑ και εκπροσώπου της ΕΚΠΟΙΖΩ, πραγματοποιήθηκε σήμερα 10/06/2013  στις 11.30 το πρωί , στην αίθουσα εκδηλώσεων , του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Αθηνών.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης διαβάστηκαν μηνύματα και δηλώσεις συμπαράστασης , του συνόλου των καταναλωτικών οργανώσεων και των οργανώσεων δανειοληπτών .
Ως προς το θέμα της ψήφισης του σημερινού σχεδίου νόμου , που αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες , καθώς και τις προτεινόμενες αλλαγές του Ν. 3869/2010 γνωστού ως νόμου Κατσελη , υπήρξε ταύτιση απόψεων ως προς το απαράδεκτο του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης και των αλλαγών που επιχειρούνται.
Ειδικότερα:  οι θέσεις και οι προτάσεις  του κ. Κρητικού Ευάγγελου , προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας ενώσεων πολιτών καταναλωτών δανειοληπτών , διατυπώνονται ως ακολούθως:
·        Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου , αποτελεί μία προσπάθεια από πλευράς της τρικομματικής κυβέρνησης , να ρίξει στάχτη στα μάτια 800.000 υπερχρεωμένων νοικοκυριών , που μάταια τώρα , επί ενάμιση χρόνο , περιμένουν μία αλλαγή επί του ευνοϊκότερου του νόμου Κατσέλη , ή μία ριζική νομοθετική λύση , που θα έλυνε το πρόβλημα. Αντίθετα η τρικομματική κυβέρνηση, εμπαίζοντας τους δανειολήπτες , προσπαθεί να κερδίσει κρίσιμο πολιτικά χρόνο.
·        Το σχέδιο νόμου στην ουσία , διασφαλίζει τα κέρδη των τραπεζιτών και τα κεκτημένα  του τραπεζικού και πολιτικού καταστημένου.
·        Καταδικάζεται η απαράδεκτη πολιτικά κοινοβουλευτική στάση του υφυπουργού ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά , ο οποίος στην ουσία , προανήγγειλε την βέβαιη,  από πλευράς τρικομματικής κυβέρνησης, απελευθέρωση των πλειστηριασμών  1ης κατοικίας , προαναγγέλλοντας στην ουσία την  έλευση στην χώρα  των διεθνών κεφαλαίων δυστυχίας ή κεφαλαίων γύπες ( distress fundsvulture funds) τα οποία έναντι πινακίου φακής , θα αγοράζουν τα τιτλοποιημένα δάνεια των ελλήνων δανειοληπτών.
·        Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παραβρισκόμενοι άκουσαν το σχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης, για την τύχη των κατοικιών των Ελλήνων πολιτών όπως αυτό αποκαλύφθηκε από τον κ. Κρητικό Ευάγγελο, σύμφωνα με το οποίο  θα κατάσχονται τα σπίτια των ελλήνων δανειοληπτών στους οποίους θα επιτρέπεται να παραμένουν στα σπίτια τους έναντι ενοικίου. Ύστερα από μία χρονική περίοδο τεσσάρων ή πέντε ετών , θα προτείνεται στους δανειολήπτες η επαναγορά του σπιτιού τους , με την μέθοδο του lease back . Στην περίπτωση που θα αδυνατούν να επαναγοράσουν το σπίτι τους , θα συνεχίσουν να παραμένουν σε αυτό με ενοίκιο. Δηλαδή στην ουσία μεθοδεύεται η μετατροπή της Ελλάδας  από μία χώρα ιδιοκτητών σε χώρα ενοικιαστών.

Επίσης ζητήθηκε :  1) η παραίτηση του υφυπουργού ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Σκορδά , λόγω της απαράδεκτης κοινοβουλευτικά και πολιτικά στάσης και 2) προαναγγέλθηκε η δημιουργία μαύρης λίστα βουλευτών στην οποία θα συμπεριληφθούν όσοι βουλευτές ψηφίσουν το σχέδιο νόμου τις τρικομματικής κυβέρνησης, Οι 50.000 υποστηρικτές και μέλη της Εθνικής ομοσπονδίας Δανειοληπτών  από τώρα θα ξεκινήσουν αγώνα καταψήφισης των συγκεκριμένων βουλευτών στις εκλογικές τους περιφέρειες .
Παράλληλα τονίστηκε ότι είναι ανακριβής η δήλωση του κ. Γκόρτσου  γραμματέα της ένωσης ελληνικών τραπεζών , στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής , σύμφωνα με την οποία σε σύνολο 1.5 εκατ. δανείων που έχουν δοθεί , καθυστέρηση παρουσιάζει το 20%.
Σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία , παραπάνω από 600.000 δάνεια έχουν ρυθμιστεί ή έχουν παγώσει , δάνεια που στην ουσία , υπάγονται στην κατηγορία των ανείσπρακτων.
Οι καθυστερήσεις δε των δανείων , με τους υπάρχοντες ρυθμούς στο τέλος του 2013 , θα διαμορφωθούν ως ακολούθως:
1.   Καταναλωτική πίστη :  καθυστερήσεις σε ποσοστό 40% έως 45%
2.   Στεγαστική πίστη : καθυστερήσεις σε ποσοστό 25% έως 30%
3.   Επιχειρηματική πίστη : καθυστερήσεις σε ποσοστό 23% έως 28%


Κατόπιν των ανωτέρω και καθότι οι εξελίξεις στην κοινωνία των πολιτών , προηγούνται των εξελίξεων που δημιουργεί το απαξιωμένο πολιτικό δυναμικό , τα αιτήματα της εθνικής ομοσπονδίας   διαμορφώνονται έως εξής:

1.   Νομοθετική κατοχύρωση του ακατάσχετου της 1ης κατοικίας
2.   Οριζόντιο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους κατά το πρότυπο του δημόσιου χρέους σε ποσοστό που αμοιβαία θα συμφωνηθεί
3.   Πλήρης απαγόρευση λειτουργίας των εισπρακτικών  εταιρειών
4.   Πλήρης απαγόρευση λειτουργίας των εταιρειών ειδικού σκοπού
5.   Απαγόρευση έλευσης στην Ελλάδα , των διεθνών κεφαλαίων γύπες – κεφάλαια δυστυχίας.

Το κίνημα των δανειοληπτών , οδεύει προς μία μετωπική ρήξη και σύγκρουση με την τρικομματική κυβέρνηση.


                                                                      Μετά τιμής
                                                                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                            ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου