ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΟΥΤΕ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ, ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ.

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

                    ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΟΥΝΑΡΗ 2                                                               ΤΗΛ: 2104274112
1ος ΓΡΑΦΕΙΟ Ν. 6                                                       FAX: 2104226253
ΠΕΙΡΑΙΑΣ                                                                  ekritiko@otenet.gr
185 31                                             omospondia_daniolipton@hotmail.com                                               


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

 
Η Εθνική Ομοσπονδία   Δανειοληπτών τα τελευταία έξι (6) χρόνια, έχει προειδοποιήσει με κάθε τρόπο και από κάθε βήμα που διαθέτει, «συνεχώς και αδιαλείπτως», για την επερχόμενη εντονότατη στεγαστική κρίση.

Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, που θα δημιουργήσει αγνώστου βαθμού εντάσεις κοινωνικές και οικονομικές, στρεβλώσεις και παρενέργειες.

Εξαιτίας αυτής (της στεγαστικής κρίσης), θα αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό του πληθυσμού που θα αδυνατεί να διαβιώσει με αξιοπρεπείς συνθήκες είτε που θα παραμένει άστεγο.

Σε αυτό οδηγούν τρεις (3) παράγοντες:

Α) Οι δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί που διενεργούν οι κερδοσκόποι funds- servicers, εταιρίες που έχουν μετοχικό κεφάλαιο ένα (1) ευρώ. Οι εταιρείες αυτές έχουν υφαρπάξει δεκάδες χιλιάδες κατοικίες με πλειστηριασμούς.

Β) Το ανεξέλεγκτο φαινόμενο του Airbnb.

Γ) Το καθεστώς της golden visa. Αλλοδαποί -κάθε καρυδιάς καρύδι- πολλοί από αυτούς με ποινικά μητρώα, φυγάδες από τις χώρες προέλευσής τους, αγόρασαν έναντι πινακίου φακής, με 250.000€, σπίτια, για να αποκτήσουν διαμέσου της Ελλάδος ελευθερία κινήσεως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ  ΕΧΕΙ  ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ  ( laundering )

Η Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών κοινοποίησε δεκάδες εξώδικες επώνυμες καταγγελίες στις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, αλλά και στους βουλευτές όλων των παρατάξεων της παρούσας και της απελθούσας Βουλής.  Εισέπραξε την μέγιστη αδιαφορία και αδράνεια. Ουδεμία επώνυμη καταγγελία εξετάστηκε. Ούτε καν σε στάδιο προανάκρισης. Ουδεμία νομοθετική πρωτοβουλία ελήφθη.

Προκύπτουν σαφείς πολίτικες, ποινικές και αστικές ευθύνες για τα δημόσια πρόσωπα. Υπήρξαν οι νομοθέτες που κατέστησαν δυνατά όλα τα ανωτέρω.

Έχουμε καταθέσει επανειλημμένα τις άρτιες επιστημονικές τεκμηριωμένες  προτάσεις μας. Αυτές βασίζονται σε όσα προβλέπονται και εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επανερχόμαστε και αιτούμεθα τα κάτωθι προς επίλυση της στεγαστικής κρίσης:

- Πρέπει να καθιερωθεί Πιστοποιητικό Νομιμότητας των χρημάτων που θα κατατίθενται στους πλειστηριασμούς. Το Πιστοποιητικό θα εκδίδεται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

- Πρέπει να δημιουργηθεί εθνικό μητρώο με τα επίσημα στοιχεία των διευθυντών, εκπροσώπων, μετόχων και μεριδούχων των funds και servicers. Οι αλλοδαπές εταιρείες θα πρέπει να δημοσιοποιούν επίσης τα στοιχεία τους σε αυτό. Αλλιώς δεν θα μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση των απαιτήσεών τους.

- Όσοι εκμεταλλεύονται πάνω από δυο ακίνητα με το σύστημα Αirbnb -βραχυχρόνιες μισθώσεις, να υπάγονται στο καθεστώς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

- Να απαγορευτεί το Αirbnb στις κορεσμένες τουριστικά περιοχές αιχμής όπως Ρόδος – Κως – Κέρκυρα- Ηράκλειο  Κρήτης (όπου επαγγελματίες και ειδικότητες αιχμής όπως γιατροί και στρατιωτικοί δεν βρίσκουν σπίτι για να διαμείνουν).

- Να αυξηθεί το όριο για την απονομή της Golden Visa. Τα ακίνητα στις πόλεις και κωμοπόλεις με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων, θα πρέπει να έχουν αξία άνω του 1.000.000€. Το ισχύον όριο των 250.000€, να περιοριστεί για πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά μέχρι 25.000 κατοίκους.

- Οι κατοικίες που αγοράστηκαν με το σύστημα Golden visa να χρησιμοποιούνται  μόνο για μακροχρόνια μίσθωση ή κατοικία. Ειδικά, δε, στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, τα ακίνητα που διατίθενται στην Golden Visa να είναι μόνο για επαγγελματική χρήση.

(Προκαλεί εντύπωση η αύξηση του όριου της Golden visa στις 500.000€ μόνο για την Αθήνα. Στον Πειραιά παρέμεινε στις 250.000€ με αποτέλεσμα την έκρηξη τιμών ενοικίων και αγοράς  ακινήτων. Υπενθυμίζουμε ότι η πόλη  του Πειραιά κατοικείται από χαμηλοσυνταξιούχος, χαμηλόμισθους, εργατικά στρώματα και την μικρομεσαία αστική τάξη. Ποια συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν και ποιοι πήραν μίζες;).

(Δ) Να υποχρεωθούν οι τέσσερις (4) συστημικές τράπεζες, που διασώθηκαν με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, να κάνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια χορηγήσεως στεγαστικών δανείων. Οι χορηγήσεις  δανείων να ελέγχονται από τις διοικητικές εποπτικές αρχές. Να επιβάλλονται πρόστιμα στις τράπεζες και τα στελέχη που δεν εγκρίνουν τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων σε αιτούντες που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια.

 
O
Πρόεδρος 
Κρητικός Σ. Ευάγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου